Novosti

Poruka za Preobraženje i program 2020

Poštovana braćo i sestre u Kristu Isusu, dragi župljani i župljanke borovičke župe Preobraženja Gospodinova, milost vam i mir od Boga Oca i Gospodina našega Isusa Krista!


U ovoj 2020. godini na specifičan način se spremamo za proslavu Preobraženja Gospodinova. Maske su na licima, ruke u dezinfekcijskim tekućinama, u mnogima strah od sutrašnjice. Pitamo sami sebe, druge i Gospodina Boga kako živjeti današnji dan, a kamoli onaj sutrašnji. Ne dobivamo jasnih odgovora, mediji još više dovode u neizvjesnost, a jedini koji ima odgovor za sve muke ovog svijeta, Isus Krist, kaže nam: „Ne bojte se!“. On, naš Spasitelj i Otkupitelj, nam jedini može dati čvrstu nadu i mir, da će sve biti dobro, ali jedino na Božji način.

Dok nemir je svuda oko nas i u nama On nam govori: „Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem ga kao što ga svijet daje“ : lažni mir kroz razne vrste zabave i umrtvljenja savjesti i duše. Dajem vam mir koji ispunja u potpunosti: vaše duše, srca, umove i tijela. Ja sam pobijedio svijet, grijeh i Zlo. Jedini ja, Isus Krist, nudim nadu, vječni život i radost Neba. Upravo u događaju mog Preobraženja na gori Tabor, svojim učenicima pokazao sam slavu svog božanstva, kako bi još više bili uvjereni u moje Mesijansko poslanje, u to da sam Sin Božji, ali i kako bi lakše podnijeli sablazan moje smrti na Križu. I vama poručuje glas Nebeskog Oca: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušaj te ga!“ (Mt 17,5).

 Braćo i sestre, koga ćemo poslušati ovog Preobraženja 2020. godine: Isusa Krista ili svijet? Bez sumnje pozvani smo biti odgovorni građani i ljudi, ali smo kao vjernici pozvani čitati znakove vremena, i u ovom prolaznom svijetu, živjeti neprolazno spasenje. Krist Isus nas svojim Preobraženjem poziva da i mi iz stare grešnosti svojih života pređemo u novi život sinova i kćeri Božjih. Po primanju sakramenata, posebno Pomirenja (Ispovijedi) i Svete pričesti, te uzornim kršćanskim življenjem preobrazujmo svoje pameti, srca, umove i tijela kako bi smo u ovom svijetu bili istinski učenici Krista Isusa, a poslije smrti dostojni dara Uskrsnuća na vječni Život.

Budimo hrabri i ne bojmo se! Za svaki dan u godini: „Ne boj se!“ u Bibliji postoji, jer s nama je uskrsnućem preobraženi Gospodin i Bog naš: Isus Krist. Pobjednik nad grijehom, svijetom, Đavlom i smrti. Ako je On s nama i za nas, što nam može učiniti grijeh, smrt, svijet i Đavao? Ništa, jer mi smo njegovi i On naš. Budimo Božji i Marijini, kako bi smo doživjeli i mi svoje osobno Preobraženje.

Sve Vas pozdravlja i za Vas moli, župnik borovički: Vlado Vrebac!

O Preobraženju Gospodinovu 2020. godine

PROGRAM PROSLAVE ŽUPNOG PATRONA – PREOBRAŽENJE 2020

NEDJELJA, 2.08.2020. – PROSLAVA SPOMENA SV. JADVIGE, POLJSKO LITAVSKE KRALJICE, SVETA MISA U 11.00 SATI, ŽUPNA CRKVA

PONEDJELJAK: 3.08.2020. - PRVI DAN TRODNEVNICE: KRUNICA I LITANIJE U 17.30 SATI; 18.00 SATI SVETA MISA; MOGUĆNOST ISPOVIJEDI

UTORAK: 4.08.2020. – DRUGI DAN TRODNEVNICE: KRUNICA I LITANIJE U 17.30 SATI; 18.00 SATI SVETA MISA; MOGUĆNOST ISPOVIJEDI

SRIJEDA: 5.08.2020. - TREĆI DAN TRODNEVNICE; KRUNICA I LITANIJE U 17.30 SATI; 18.00 SATI SVETA MISA; MOGUĆNOST ISPOVIJEDI

ČETVRTAK: 6.08. 2020. – PATRON ŽUPE PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO, U 10.30 SATI KRUNICA I LITANIJE, MOGUĆNOST ISPOVIJEDI. U 11.00 SATI SVETA MISA KOJU PREDSLAVI VLČ. DRAŽEN KUSTURA, GLASNOGOVORNIK VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE. DOBRO DOŠLI U BOROVICU!

NAPOMENA: OVE GODINE NEĆE BITI ŠATORA NITI ZAJEDNIČKOG RUČKA POD ŠATOROM, A NI VEĆEG PUČKOG VESELJA ZBOG SITUACIJE IZAZVANE KORONA VIRUSOM. MOLIMO VAS U IME ŽUPNOG UREDA I MJESNE ZAJEDNICE DA SE PRIDRŽAVATE SVIH UPUTA KOJE JE ODREDILA DRŽAVA I DA PO NJIMA POSTUPATE. HVALA NA RAZUMIJEVANJU

DEVETNICA PREOBRAŽENJU GOSPODINOVU

(MOLI SE OD 28.07. – 5.08.)

  1. IZMOLI SE KRUNICA: OTAJSTVA SVJETLA
  2. LITANIJE PRESVETOM LIKU ISUSOVU

Gospodine, smiluj se!

Kriste, smiluj se!

Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

Oče nebeski Bože, smiluj nam se!

Sine, Otkupitelju svijeta Bože, smiluj nam se!

Duše Sveti Bože, smiluj nam se!

Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Kriste, Sine Boga živoga,

Kriste, sjaju slave Očeve,

Kriste, sunce pravde,

Kriste, svjetlo na prosvijetljenje naroda, rasvijetli nas!

Kriste, pred učenicima preobražen,

Kriste, izvore svjetla nutarnjeg,

 Kriste, svjetlo života,

Kriste, pute i živote naš,

Kriste, vrelo oproštenja i mira,

Kriste, mudrosti vječna,

Kriste, sliko Oca nebeskoga,

Kriste, otkupitelju čovjeka,

Kriste, ljubitelju čovjeka,

Kriste, prijatelju grešnika,

Kriste, snago slabih i nemoćnih, rasvijetli nas!

Kriste, darivatelju milosti,

Kriste, koji jedini od grijeha pereš,

Kriste, koji jedini u život vraćaš,

Kriste, snago križa našega,

Kriste, snago trpljenja našega,

Kriste, snago umiranja našega,

Kriste, svjetlo uskrsnuća našega,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

Oče naš...

S: Pokaži nam svoje lice, svake ljubavi dostojni Otkupitelju!

N: I bit ćemo spašeni.

Pomolimo se:

Svemogući Bože, ti si nam u svome Sinu Isusu Kristu darovao svjetlo života. Obasjaj i nas istim svjetlom da hodimo u novosti života i trajno nosimo odsjaj tvoje slave dok te jednom ne ugledamo licem u lice. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.