Novosti

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Brat Juro Marić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u ponedjeljak 5. veljače bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini redovništva.


Sprovod će biti u ponedjeljak, 12. veljače u 11:40 h na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu (Jordanovac 110), javlja IKA.

Brat Juro potječe iz brojne radničke obitelji s Pološca iznad Vareša. Otac šestero braće i dviju sestara bio je rudar, a majka domaćica.

Već od ranog djetinjstva, premda mu je crkva bila udaljena sat i pol, bio je stalni ministrant.

S nepunih 13 godina započeo je kod isusovaca u Osijeku svoju kandidaturu. Tamo je ostao tri godine radeći uglavnom u kuhinji.

U novicijat je ušao uoči svetkovine Sv. Petra i Pavla 1960. Nakon novicijata proveo je nekoliko mjeseci u kuhinji na Jordanovcu a zatim u Palmotićevoj. U Međubiskupijsko sjemenište na Šalati premješten je 1964., a uskoro je pozvan u vojsku. Iz vojske se vratio na Šalatu u proljeće 1966. i tamo ostao pune 34 godine, sve do 1998., kada su isusovci vratili sjemenište Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Nakon odlaska isusovaca sa Šalate, sljedećih devet godina proveo je na Fratrovcu, surađujući s br. Matom Vlahovićem u vinogradu i podrumu. U travnju 2007. premješten je u Palmotićevu za pomoćnika ministrai  nabavljača, a vodio je i brigu o blagovaonici.

Ostao je upamćen kao osoba koja je u svemu bila umjerena i smirena i koja je pokazivala veliku spremnost da pomogne gdje je god trebalo.

J.M., KT