Novosti

Posjet učenika Prve gimnazije Zagreba Kraljevoj Sutjesci, Kraljevskom gradu Bobovcu i Borovici; 17.05.2024. god.

Proteklog vikenda imali smo čast ugostiti učenike Prve gimnazije Zagreba koji su bili na fakultativnom izletu u Bosni i Hercegovini. Tijekom svog putovanja posjetili su Sarajevo, Kraljevu Sutjesku, Kraljevski grad Bobovac, Borovicu, Travnik i Andrićevu kuću, Kraljevski grad Jajce te Banja Luku.


Dočekali smo ih u Kraljevoj Sutjesci, gdje su učenici imali priliku obići samostan i mauzolej. Samostan u Kraljevoj Sutjesci nudi bogatstvo povijesnih i kulturnih znamenitosti, uključujući prekrasnu zbirku umjetnina, rijetke rukopise i vrijedne relikvije koje svjedoče o bogatoj prošlosti ovog kraja. Mauzolej krije ostatke kraljeva iz bosanske srednjovjekovne povijesti, što ga čini jednim od najznačajnijih povijesnih lokaliteta u regiji.
Nakon toga, učenici su posjetili Kraljevski grad Bobovac, gdje su prezentirali svoje referate o legendi Radaka i njegovoj izdaji Bobovca. Bobovac, kao nekadašnje sjedište bosanskih kraljeva, pruža fascinantan uvid u srednjovjekovnu povijest i arhitekturu.
Na putu prema Borovici, zastali smo kod Kraljevske vode, prirodnog izvora koji je poznat po svojoj ljepoti i čistoći. Nastavili smo put kroz Donju Borovicu prema Gornjoj Borovici gdje smo učenike dočekali u župnoj dvorani. Pripremili smo im tradicionalnu peku, koja je napravljena u starim kovačnicama Jozeljić u Očeviji. Ova posebna gastronomska delicija dodatno je obogatila njihovo iskustvo boravka u našoj Borovici.
Nakon ukusnog ručka i kratkog odmora, uslijedila je pjesma na Požeblju te su učenici nastavili svoj put prema Travniku, gdje su posjetili Andrićevu kuću, još jedno važno kulturno i povijesno mjesto u Bosni i Hercegovini.
Zahvaljujemo učenicima i profesorima Prve gimnazije Zagreba na posjeti i radujemo se budućim susretima. Nadamo se da su uživali u našoj gostoljubivosti i da će ponijeti lijepe uspomene iz naše Borovice.
Prenosimo dojmove učenika i profesora iz Borovice.
-Po treći sam put bio u Borovici. Prva dva puta u slavu Svete Jadvige Anžuvinske (Jagelonske) i promicanja njezine svetosti i značaja za nas bosanske Hrvate i katolike. Naviru sećanja na prvi susret i doživljaj prije sedam i drugi prije šest godina. Opojna priroda, iskonski i topli ljudi, spontanost u komunikaciji, osjećaj prihvaćenosti i zahvale...
Ovaj puta s pedeset i pet mladih koji o Bosni i njezinoj sjajnoj srednjovjekovnoj povijesti znaju malo, ali su otvorena srca upijali prostore, ljude i nove spoznaje. Sretan sam i zahvalan da smo im to skupa omogućili.
Na njihovim sam licima čitao iznenađenje neočekivanim što su potvrdili svojim komentarima i upitima. Jednostavno rečeno bilo je čarobno.
Hvala vam, Borovičani.
Andrija Lovrić
-Sam put do Borovice bio je prava pustolovina! Divno je naša Kristina komentirala da nakon njega više ništa neće biti isto !!! 🥰 Neopisivo lijepi prizori zelene prirode u svibanjsko proljeće !!! Potom, stajanje na izvoru vode !!!
Imala sam dojam da je ta iskonska voda oprala i očistila sve ono suvremeno i "gradsko" u nama, poskidala nam sve maske i uloge da tako čisti i svoji dođemo kao kroz neki portal pred crkvu na vrhu svijeta !!! Doslovno sam imala dojam da smo na samo korak do nebesa !!! A dokaz tome uslijedio je u domaćinima i hrani koju su nam pripremili !!! Toliko dobrote na tom zelenom vrhu svijeta, pozitivne energije, fine hrane, baš onako kraljevske koja bi odgovarala i samim kraljevima Kotromanićima, ja nikad u svojih 52. godine nisam doživjela ! Prefina hrana i prefino vinčeko !!! Dobro društvo, pjesma i hrvatska zastava na vrhu Bosne !!! Opisati doživljaje i osjećaje je nemoguće jer nema tih riječi u koje bi oni stali jer ih nadilaze.
I za kraj: pisci imaju pravo kad kažu da tko se napije izvorske vode iz nekog kraja, više ga zaboraviti ne može - nikada !!! Ostat će zauvijek kao iz neke bajke, predivna sjećanja na mjesto Borovicu i divne domaćine naše Borovčane !!!
profesorica Žućko
-Pa...gdje početi? Od predivnog vremena koje nas je obdarilo, odlične organizacije, zabave i neodoljive hrane uz pravu muziku, zajedno uz naše divne profesore pa do nezaboravnih šetnji gradom su samo događaji koji nam ostaju u sjećanju. Nama je to samo iskustvo koje ćemo nositi do kraja 'mladenjačkih dana' pa i dalje... do kraja života. Mislim da je potpuno nepotrebno naglašavati i hvaliti sve ljude koje su nam omogućili i priredili ovakav izlet. Sve se vidjelo na kraju na našim nasmijanim licima. No, hvala svima jer je stavrno bila čast biti dio ovakve zajednice. Uistinu izlet za pamćenje.
Bruno
-Izlet u Bosnu pamtit ću kao jedan od najdražih izleta. Tome dojmu zasigurno je pridonio posjet Borovici koja me oduševila svojim prirodnim ljepotama i ljudima toploga srca koji su nas dočekali i ugostili na nezamislivo lijep način. Sva preukusna hrana, zanimljive priče i atmosfera ispunjena mladenačkim duhom nadmašila su sva moja očekivanja. Svim dragim ljudima u Borovici želim puno zdravlja i ljubavi, a posebnu sreću želim župniku u ostvarenju svojih planova za osnivanje duhovnoga centra za mlade!
Matea
-Meni je to bilo predivno iskustvo. Nezaboravno zbog svećenika i njegove kratke propovijedi. Baš je uspio dobiti našu pažnju. Hranu i pjesmu ne moram ni spominjati. 🙂
Nigdje se nisam osjećala tako dobrodošlo kao tamo. Iskreno su bili sretni jer i to se baš osjetilo. To je posjet koji ću najviše pamtiti s izleta u Bosnu! Hvala Vam, profesore, na ovom izletu. Ja očekujem drugi dio sljedeće godine🙌🏻.
Tena
-Nikada nisam bio toliko daleko od kuće, a opet se osjećao kao doma. Put kroz Borovicu i u 'Bosanske Alpe' za života ću pamtiti s osmjehom na licu. Toliko smijeha, veselja i ljudske topline nisam mogao ni zamisliti. Nezaboravno iskustvo koje svakome preporučam i koje želim svakako još jednom proživjeti.
Tomislav
-Boravak u Borovici bio je nezaboravan i za svaku pohvalu. Krajolik koji se vidi putem odličan je uvod za posjet crkvi i ljudima koji su nas dočekali. Borovičani su odlični domaćini koji su nas prihvatili kao i svoje te nas upoznali s povijesti crkve, mjesta i BIH. Ovakva zajednica prevažna je za Bosnu jer zadržava tradiciju koja se polako zaboravlja i odlaskom tamo upozanali smo se s tradicijom Bosne za koju mnogi ni ne znaju. Nema puno ovakvih mjesta u BiH i zbog toga je jedinstvena prilika za dobro druženje s obitelji ili prijateljima.
Hvala obitelji župniku i svim Borovičanima na svemu!
Josip
-Želim iskreno zahvaliti na toplom i srdačnom gostoprimstvu. Svima nam je bilo prekrasno i neponovljivo iskustvo. Vrhunska hrana, društvo, energija, atmosfera i pjesma bile su upotpunjene božanstvenim pogledom na netaknutu prirodu. Bez vas naš put po Bosni ne bi bio ni približno ovako autentičan i zabavan te se nadam da ćemo se nekada ponovno sresti. Hvala na svemu!
Lana